Amikor arról kérdezünk valakit, miért nem szeretne stock fotót vásárolni, általában két okot hallunk. Az egyik, hogy vannak ingyenesen elérhető illusztrációs fotók, a másik, hogy a saját fénykép jobb. Ez azonban nem mindig igaz.

1. Minőség

Az ingyenesen elérhető képek minősége sokszor hagy kívánnivalót maga után. Minél pontosabb keresést végzünk, annál kevésbé kapunk az igényeinknek megfelelő találatokat.

A kép elad, a vizuálisan megnyerő és igényes kivitelezés bizalmat kelt. Elég csak magunkba nézni, és látni fogjuk: egy profi weboldal, egy látványos hirdetés hatására könnyebben hisszük, hogy maga a szolgáltatás is jó minőségű.

2. Ismétlődés

Az ingyenes képeket rengetegen használják: hobbi-bloggerek, kósza Facebook-hirdetők. Nincs lehangolóbb, mint a hirdetésünkben használt fotót más vállalkozás reklámjában viszontlátni.

Ez természetesen egy fizetős stock fotó használata esetében sem kizárt, itt azonban sokkal több jó minőségű találat elérhető egy-egy kulcsszóra, így az ismétlődésnek sokkal kisebb a valószínűsége.

3. Fotózás = tudás

Fotósnak lenni nem véletlenül egy szakma. A beállítások, a fények, a kompozíció és az utómunka mind olyan elemek, amelyekhez érteni kell, és amelyektől a képek profik lesznek, jól működnek az eladás szolgálatában és a terméked vonzóvá tételében.

Egy fotóst megfizetni azonban sokkal drágább, mint a már elkészült stock fotókat megvásárolni. Nem kell minden hirdetésed alapjául külön a számodra elkészített képet használnod, minimális grafikai munkával a stock fotó is személyre szabható.

4. Művi vs. természetes

„Sokkal jobb, ha lefényképezem a saját ügyfélszolgálati munkatársam természetes munkakörnyezetében, mint egy üvegbabára photohoppolt nő képével hirdetni” – hangzik a kifogás. Ez két okból hibás.

A két véglet között van átmenet, természetes hatású képek is nagy számban elérhetőek a stock fotók kínálatában – a stilizált női alak csak egy stílus. A másik probléma pedig az, hogy egy saját fotó a papírkupacok és nasi között dolgozó kollegáról egyáltalán nem biztos, hogy azt a hatást fogja kiváltani, amit szeretnél.

Tégy egy próbát! Nézd végig a te kulcsszavaidra az 123RF kínálatát, és nézd meg, milyen találatok érkeznek!

Nézd végig az alábbi fotópárokat, melyeken ingyenes képoldalakról származó fotókat állítottunk az 123RF kínálatában ugyanarra a kulcsszóra elérhető képek mellé!

>> Böngészd végig az 123RF kínálatát a te kulcsszavaidra is! <<