2017 különleges év lesz a grafikai design-nak: a technológia gyorsan fejlődik, az emberek pedig hozzászoknak a gyönyörű látványvilághoz – és el is várják azt. A középpontban a digitális képalkotás áll majd 2017-ben, de a printnek sem kell búslakodnia: egyfajta nosztalgia újra népszerűvé teszi.

Úgy gondoljuk, az alábbiak lesznek a domináns trendek a grafikai design-ban és a fotókban 2017-ben:

1. Drón: fotó is, film is

A drónokról készült felvételek lesznek a jövő év igazi újdonságai. Mára már szinte mindenki számára elérhető, és a fotózás valamint a filmezés szempontjából különösen érdekes. Madártávlatból készült képek, városok felülről, épületek újszerű nézőpontból: mindaz a vizualitás, ami most megnyílik mindenki előtt.

trendek_01

Ami a fotózást illeti, a drónok tudnak egészen művészi, vagy épp absztrakt képeket is készíteni. Filmezés szempontjából a mozis érzés az, ami visszaadható.

Drónnal készült anyagok – film és videó egyaránt – egyre nagyobb arányban elérhető a stock oldalakon is, így domináns trenddé válhat a közösségi médiában.

trendek_02

2. A szuperhős mánia retro lesz

2017-ben is rengeteg képregény alapú szuperhős filmet játszanak majd a mozik (Justice League, Wonder Woman, A galaxis őrzői, Pókember), így a szuperhősök dominanciája a popkultúrában továbbra is fennmarad.

trendek_03

A filmstúdióknál az figyelhető meg, hogy ahogy maguk a szuperhősök is konvencionális értékeket közvetítenek, úgy a vászonra vitt hősök is egyre inkább a retro felé haladnak. Technológia vezérelte hősök helyett jönnek a klasszikus karakterek.

trendek_04

Hogyan befolyásolja ez a dizájn világát? Optimistább színek, retro stilizálás lesz a divat, és a pop art hatásai jelennek meg a grafikában.

3. Síkbeli és 3D keveredése

Néhány évvel ezelőtt az uralkodó grafikai irány a síkban kivitelezett, matt elemeket jelentette: ma már ezek unalmasnak, nem eléggé kidolgozottnak tűnnek. Ám ezek továbbra is letisztultabb, átláthatóbb megjelenítést biztosítanak, így még nem adják át a helyüket teljesen a 3D-nek.

trendek_05

A kettő ehelyett kezd összeolvadni, olyan grafikai elemeket eredményezve, amelyek bírnak egy bizonyos mélységgel, perspektívával és árnyékokkal.

Az így kialakított grafikai elemek frissnek és naprakésznek látszanak, személyessé és szofisztikálttá teszik újra a síkbeli dizájnt.

A leggyakrabban ez a trend a webdesign területén figyelhető most meg.

trendek_07

A vektoros grafikában ez úgy jelenik meg a leggyakrabban, hogy lágy térbeliséget sugallva árnyékosabb felületeket adnak a grafikai elemekhez.

trendek_08

4. A digitális dizájn a print legjavát utánozza

Az e-könyv olvasók nem a print média fenyegető alternatívájaként, hanem egyszerűen továbbfejlesztett verziójaként jelennek meg. Mivel az olvasó nem tud elszakadni azoktól a jó érzésektől, amelyeket a megszokott print dolgok adnak neki, ezt keresi a digitális felületeken is. Ezért egyre gyakoribb, hogy weboldalak, digitális kiadványok mind tipográfiában, mind elrendezésben a print magazinokat és könyveket utánozzák.

trendek_09

A betűtípus, az illusztráció, a szép fotók és a letisztult, klasszikus elrendezés segítségével a weboldalak inkább az ismerősséget, és nem annak elidegenítő technikai riválisát jelenítik meg.

trendek_10

5. Az egyszerű illusztráció animálva jelenik meg

A régi játékokból talán emlékszel az egyszerű, pixeles stílusra. Ma már ez egészen máshogy jelenik meg, mivel nem a gyengébb minőségű technika eredménye, hanem szándékosság áll mögötte. Kicsit olyan ez, mint a 2D és a 3D keveredése: egyre gyakoribbak lesznek az így készült logók, és frissességüket az animációban találják meg.

trendek_11

trendek_12

Ezek szándékosan játékokra emlékeztetnek, ezáltal a virtuális valóság érzetét keltve. A valóságosnak elvont értelmet adnak, akár tájképeket, akár állatokat készítenek el ilyen módon. Ezáltal egy különleges alternatívát nyújtanak a klasszikus tájkép fotónak is.

6. A minták visszatérnek

A lakberendezésben már 2016-ban feltűnt ez a trend, és most a divat és a dizájn területén is észrevehető: a szép, vintage stílus inspirálta minták egyre népszerűbbek. Tapéta és textil hozhat a nosztalgikus mintákba egy izgalmas fordulatot: egyszerre ismerős és nagyon új érzést keltve. A botanikus minták, a geometriai formák évtizedek trendjét hozzák vissza és teszik izgalmassá.

trendek_13

A grafikában úgy kap majd helyet, hogy egyszerre részletgazdagsága és ismétlődése is vonzóvá teszi. Plakátokon, könyveken, weboldalakon talál majd új közönségre ez a minimál design.

trendek_14

És hogy milyen grafikusok örülhetnek? Azok, akik érdekes, felszabadító újításnak érzik, hogy vintage mintákat modernizálhatnak digitális technikával, és különböző stílusú színpalettákat ötvözhetnek.
Használj szokatlan színkombinációkat, ötvözz modern tárgyakat festékszerű textúrával!

trendek_15

A minták a fotózásra is hatással lesznek. Az építészetben fellelhető geometriai formák, ismétlődő tárgyak teremtik meg a trendet.

trendek_16

trendek_17

7. Az utcai fotózás mainstream lesz

A természetes, autentikus környezetben készült fotók kedvelt témái a művészeknek már évtizedek óta. 2017 lesz az az év, amikor viszont teljesen átveszi az irányítást a stúdió-fotók helyett! Az elidegenítő, stilizált műtermi fotózás egyszerűen nem jön össze a marketingben egyre többet használt autentikus, „valóságos” érzet igényével. Az utcai fotó megszabadul a dokumentarista, újságírói hatástól.

trendek_18

Egyre több olyan képet látunk majd, ahol emberek a természetes közegükben mozognak, mindennapi tevékenységüket végzik, ami egy jóleső váltás a beállított, művi pózok után. Ez jól működik azokkal a szkeptikus fogyasztókkal is, akik a termékek funkcionalitását és az általuk biztosított szociális státuszt részesítik előnyben.

Egyre több olyan képet látunk majd, ahol a rajta szereplő ember technikai kütyüjével babrál éppen. Ezzel hangsúlyozandó, hogy ezek az eszközök mennyire a mindennapjaink részei lettek.

trendek_19

8. Kalandvágy a fotókon

2017-ben tovább erősödik az a kulturális trend, mely szerint az ezredfordulón született fiatal generáció tagjai önmaguk megtalálására irányuló kalandokban szeretnének részt venni, messze a wifi-től. Az olyan utazós fotók tehát, amelyek ezt a „wanderlust” érzést közvetítik, az elmúlt évek egyre népszerűbbé válása után most még nagyobb teret nyernek majd. A fiatalok a megváltozott munka-kultúrában és a szociális bizonytalanságban egyre erősebben kapaszkodnak a spirituális elvonuló kalandokba.

trendek_20

Ezek a képek megnyugtatóak, közvetítenek egy életstílust, amelynek az áll a középpontjában, hogy sokkal mélyebb kapcsolatokra van szükség, mint amelyeket a társadalmunk biztosít.

trendek_21

Összefoglalva – 2017 grafikai és fotós trendjei

Kreatív és inspiráló évnek néznek elébe a grafikusok és a fotósok. A popkultúra, a régi megújítása, a technológia egyre erősebb beolvadása a mindennapjainkba olyan trendeket rajzolnak ki, melyekben érdemes elmerülni.